Elektrische fiets kopen waar moet u op letten?

Elektrische fiets kopen

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een elektrische fiets?

Het aanbod van elektrische fietsen is de laatste jaren enorm toegenomen. Er zijn veel verschillende modellen te koop en de prijzen lopen uiteen van een paar honderd euro tot duizenden euro’s. Er zijn mensen die zweren bij een middenmotor en er zijn mensen die de voordelen van een voorwielmotor enorm waarderen. Bij de ene elektrische fiets zit de accu vast in het frame, bij de andere is de accu juist uitneembaar. Ziet u door de bomen het bos niet meer? Wij hebben enkele tips op een rij gezet die u helpen om de beste elektrische fiets uit te kiezen.

Tip 1: Bedenk goed voor uzelf waar u de fiets voor wilt gebruiken
Voor langere afstanden en met veel tegenwind is een ander systeem geschikter dan wanneer u de e-bike alleen gebruikt voor kort ritten in de stad. Houdt ook rekening met uw eigen gewicht. Bent u iets zwaarder dan moet u de accu bijvoorbeeld iets vaker opladen. Hoe u de fiets gaat gebruiken, bepaalt eigenlijk de keuze voor een bepaalde accu of motor.

Tip 2: Bent u een beetje onzeker op de fiets? Zorg voor een lage instap bij uw elektrische fiets
Welk type frame een e-bike heeft, is van invloed op de manier waarop u op- en afstapt. Met een lage instap wordt dat een stuk makkelijker. Ook voor mannen! Kies voor een dames(/uniseks) model in plaats van een herenfiets. Zo maakt u het uzelf gemakkelijk.

Tip 3: Let op het gewicht van uw nieuwe e-bike
Een e-bike is door alle elektrische onderdelen al snel vijf tot tien kilo zwaarder dan een gewone fiets. Tijdens het fietsen merkt u hier nauwelijks iets van. Bent u van plan de fiets geregeld mee te nemen met de auto, vraag dan tijdens een proefrit hoe zwaar de fiets is en til hem een paar keer op om te proberen of u hem gemakkelijk kunt optillen.

Tip 4: Oefen met op- en afstappen en schakelen
Een elektrische fiets rijdt echt wel even anders dan een gewone fiets. In het begin kan dit nog wat onwennig zijn. Vooral met het op en afstappen en het wegrijden in een ondersteuning. Oefen hiermee rustig in uw eigen tempo en laat u goed voorlichten over de fiets tijdens een proefrit voordat u opstapt en weg fietst. De ene e-bike is de andere niet. Sommige e-bikez reageren heel snel als u de ondersteuning aan heeft, andere elektrische fietsen komen langzamer op gang. Oefen op een rustige plek met op- en afstappen en met remmen.

Tip 5: Huur een dagje een elektrische fiets of maak een proefrit
Maak eerst eens een lange proefrit, voordat u een elektrische fiets koopt. Of huur eens een elektrische fiets als u op vakantie bent bijvoorbeeld! Laat u goed voorlichten en probeer verschillende modellel en uitvoeringen. Als u de fiets besluit te kopen, vraag goed naar de service en garantie. Heeft u eenmaal een elektrische fiets aangeschaft.  Geef de e-bike in het eerste halfjaar een servicebeurt, zo verlengt u de levensduur van de fiets aanzienlijk.

Wilt u meer hulp bij de keuze van een elektrische fiets?

Bekijk hier onze keuzehulp

Na het lezen van deze keuzehulp bent u goed geïnformeerd en klaar om uw e-bike uit te kiezen, maar koop hem nog niet, want ons belangrijkste advies is:

Vraag een proefrit aan!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *