Vraag en antwoord

Meest gestelde vragen elektrische fietsen
Een elektrische fiets is een complex product. Hieronder proberen wij al uw vragen te beantwoorden over technische aspecten over onze e-bikes. Daarnaast proberen we zo veel mogelijk vragen te beantwoorden met betrekking tot het uittesten, de verkoop, service en garantie van onze elektrische fietsen te beantwoorden.

 Beste Garantie en service

Beste prijs/kwaliteit

 Testwinnaar 2014 t/m 2017

  100% klanttevredenheid

  Transparant en persoonlijk

Elektrische fiets kopen

Wat is een elektrische fiets of e-bike?

Een elektrische fiets of e-bike is een fiets die door middel van een elektromotor, extra ondersteuning biedt. Een e-bike heeft een voorwielmotor, middenmotor of achterwielmotor. Een elektrische herenfiets heeft een zeer stabiel frame, de elektrische damesfiets heeft een lage instap. De damesfiets met lage instap is ook onder heren erg populair.

Wat is een elektrische fiets met voorwielmotor?

Een e-bike met een voorwielmotor is meestal uitgerust met een rotatiesesor, ook bewegingscensor genoemd. Hierdoor komt de ondersteuning van de e-bike iets later op gang, dan bijvoorbeeld een e-bike met krachtsensor. De snelheid van een e-bike met voorwielmotor wordt met name bepaald door de instelling van het display. Dit geldt voor alle elektrische fietsen die zijn uitgerust met een rotatie of bewegingscensor. Dus praktisch alle fietsen met voorwielmotor. Deze e-bike kan uitkomst bieden als u erg weinig kracht in uw benen heeft.

Wat is een elektrische fiets met middenmotor?

De meeste elektrische fietsen met middenmotor zijn uitgerust met een krachtsensor. Een e-bike met krachtsensor kan via uw eigen geleverde kracht meten hoeveel kracht u geeft op de pedalen. Hierdoor heeft u meer controle op de snelheid en fietsen voelt wat natuurlijker. Daarnaast heeft de elektrische fiets met middenmotor meer kracht en zijn steile hellingen gemakkelijker te fietsen. Omdat de motor in het midden zit, fiets dit wat stabieler dan een motor in het voor of achterwiel.

Wat is de capaciteit van de accu van een elektrische fiets?

Een van de belangrijkste onderdelen van een elektrische fiets is de accu. Hoe groter de capaciteit hoe meer kilometers u kunt afleggen, en dus hoe groter de actieradius van uw elektrische fiets. Standaard leveren wij een grote capaciteit accu van 13Ah (468 Wh). Hier kunt u tussen de 70 en 150 km fietsen op een enkele acculading. Deze capaciteit is voor de meeste mensen ruim voldoende. Optioneel bieden wij een accu aan van 16.5 Ah (494 Wh, ook wel 600 Wh accu genoemd). Hiermee vergroot u de capaciteit met 27% (85 – 190 km).

Hoe fietst de elektrische fiets zonder ondersteuning?

Al onze elektrische fietsen rijden even licht als een ‘normale’ fiets. Dit heeft te maken met de 100% vrijloop van onze motoren. U kunt onze e-bikes dus ook gewoon gebruiken als normale fiets en de ondersteuning pas aanzetten als u daar behoefte aan heeft.

Hoe moet ik mijn accu opladen?

Als u de accu van de elektrische fiets voor het eerst oplaadt, wacht dan totdat de accu volledig is opgeladen, bij voorkeur overnacht (+12uur).  Rijdt de eerste keer de accu volledig leeg, voordat u hem weer oplaadt. Dit proces mag u nog 1 keer herhalen, daarna mag u laden zoals u wilt. Als u de elektrische fiets lang niet gebruikt, laadt de accu dan bij voorkeur 75% vol en leg deze koel en droog weg.

Wat voor accu-cellen gebruiken jullie?

Wij gebruiken Li-ion cellen van Samsung. Wij gebruiken de meest stabiele cellen, de vorm lijkt sterk op het ronde ‘AA’ formaat. Li-ion polymeer cellen zijn plat en daardoor minder stabiel bij een defect, zodat verbanding veel sneller zou kunnen optreden.

Wat is het verschil tussen Li-ion en Life-PO4 cellen?

Li-ion cellen hebben meer energy per kilogram (160 Wh/kg), dan LifePO4 (90 Wh/kg). LifePO4 slijt wel minder snel dan Li-ion cellen. Wij gebruiken geen LifePO4 cellen voor onze elektrische fietsen, omdat de accu’s dan veel zwaarder worden en we graag wel een grote capaciteit willen leveren zonder loodzware accu’s.

Hoe werkt een rotatie of bewegingscensor bij een e-bike?

Een elektrische fiets met een bewegings- of rotatiecensor wordt vrijwel altijd gebruikt bij e-bikes met een voorwielmotor. Wanneer u begint met fietsen, ‘weet’ de sensor dat en gaat de motor aan. Hoe hard de motor meehelpt stelt u af met de ondersteuningsstand op het display van de elektrische fiets. Dit systeem is erg robuust, maar voelt minder natuurlijk dan bijvoorbeeld een e-bike met krachtensor. Wij raden u aan altijd beide systemen te testen.

Welke merk middenmotor gebruiken jullie

Wij gebruiken hetzelfde merk middenmoter als het merk dat wij gebruiken voor al onze voorwielmotoren, namelijk Shengyi. Dit is wat betreft de merknaam een minder bekend merk, maar wel een heel groot merk die door veel Nederlandse merken gebruikt wordt, met jarenlang knowhow m.b.t. motoren voor e-bikes.

Wij hebben verschillende middenmotoren getest en hieronder staat de afweging voor onze keuze:
– Betrouwbare kwaliteit (wij hebben de afgelopen 3 jaar minder dan 1% van deze (voorwiel) motoren moeten vervangen, reken 5% als gemiddelde in de markt)
– Indien gewenst zeer veel kracht (tot 90Nm)
– Prijs/kwaliteit verhouding (Bosch/Shimano Steps erg duur en toch vrij veel problemen > terugroepacties e.d.)
– Vrijloop (fiets hetzelfde als een gewone fiets als de ondersteuning uit staat)
– Geluid (voor een zeer krachtige motor, erg stil)

Afgelopen jaren zijn onze Next en Spark evo ook als beste getest op prijs-kwaliteit, dit is voor een groot deel te danken aan onze middenmotor.

Proefrit en testcentrum

Moet ik een afspraak maken als ik een elektrische fiets wil testen?

Wij nemen graag de tijd voor al uw vragen en omdat het soms erg druk kan zijn, proberen wij dit een beetje te plannen, zodat we alle tijd voor u hebben. Als u liever zonder afspraak langskomt kan dat natuurlijk ook, we zien u graag in ons testcentrum verschijnen.

Elektrische fietsen testen in België

Op dit moment verzorgen wij geen proefritten aan huis in België. Wel leveren wij service en garantie voor onze elektrische fietsen aan huis in België. U bent uiteraard altijd welkom om onze e-bikes te testen bij ons in Utrecht of Groningen.

Kan ik alle elektrische fietsen uitproberen?

U kunt zowel aan huis als bij ons in Utrecht en Groningen alle elektrische fietsen testen. Bij een proefrit aan huis hebben wij dus alle e-bikes beschikbaar.

Hoe lang kan ik een e-bike bij een testcentrum testen?

Gebruikelijk is ongeveer een uurtje, maar als u de e-bike liever wat langer wilt testen kan dat natuurlijk ook. Wij vinden het prettig als u dat van tevoren even aangeeft, dan kunnen wij daar rekening mee houden.

Hoe lang kan ik een elektrische fiets aan huis testen?

Gemiddeld rekenen wij ongeveer 30 – 60 minuten voor een proefrit aan huis. Als u ons bezoekt in ons testcentrum, dan kunt u de e-bike langer uitproberen. Als u de elektrische fiets aan huis langer wilt proberen, neem dan even contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

Verkoop en levering

Is het retourneren van een e-bike gratis?

Retourneren is geheel kosteloos. U kunt ons bellen of mailen en wij halen de e-bike zonder bijkomende kosten bij u op. Als de e-bike niet is beschadigd (gebuiksporen mag), dan krijgt u het volledige aankoopbedrag weer op uw rekening gestort.

Kan ik mijn elektrische fiets zonder reden retourneren?

Ja, u heeft geen reden nodig voor het retourneren van uw elektrische fiets. Wij willen hiermee voorkomen dat u een verkeerder beslissing heeft gemaakt met de aankoop van een elektrische fiets, wij gaan echt voor 100% tevreden klanten.

Kan ik pinnen bij aflevering van mijn elektrische fiets?

Ja, u kunt gewoon pinnen bij de aflevering van uw elektrische fiets. In sommige gevallen moet u uw dag limiet wel even verhogen bij uw bank.

Ruilen jullie ook elektrische fietsen in?

U kunt uw E-bikez elektrische fiets bij ons inruilen. Elektrische fietsen anders dan E-bikez, ruilen wij niet in. Dit komt omdat wij geen andere merken verkopen buiten ons eigen merk.

Zijn er verzendkosten voor Nederland en België?

Zowel in Nederland als in België rekenen wij geen verzendkosten bij de aanschaf van een elektrische fiets.

Leveren jullie ook elektrische fietsen in België?

Ja, wij leveren elektrische fietsen in België, ook heeft u garantie en onderhoud in België aan de deur.

Service en garantie

Service en garantie aan huis in België?

Ja, ook in België geniet u van service en garantie aan huis of werk.

Wat gebeurt er als mijn elektrische fiets niet gelijk aan huis te maken is?

Wanneer we uw e-bike niet direct aan huis kunnen repareren, dan laten we een leenfiets achter. Deze service is kosteloos.

Een defect aan mijn elektrische fiets buiten de garantie?

Wanneer u buiten de garantieperiode een reparatie aan uw e-bike laat uitvoeren dan kan dat uiteraard. Wij proberen altijd de kosten laag te houden en u we zijn hierdoor vergelijkbaar met een e-bike dealer, wanneer we uw elektrische fiets aan huis repareren.

Komen er nog kosten bij een defect binnen de garantieperiode?

Bij E-bikez heeft u NOOIT bijkomende kosten binnen de garantieperiode, deze is 100% gedekt, zelfs uw (mogelijke) verzendkosten worden door ons vergoed.

Wat kost een servicebeurt aan huis?

Een servicebeurt aan huis of werk kost €69, dit is inclusief de voorrijkosten. Wij raden aan 1 keer per jaar een servicebeurt uit te laten voeren.

Hoe lang heb ik garantie op mijn elektrische fiets?

Stanaard heeft u 2 jaar garantie op alle onderdelen en 5 jaar op het frame. Wij bieden een servicepakket aan waar u de garantie voor de elektrische delen met een jaar verlengt, dus totaal 3 jaar op alle elektrische delen zoals de accu en motor. Dit pakket kost €69 en is inclusief een servicebeurt aan huis.

Andere vragen

Is fietsen op een e-bike gezond?

Ja, fietsen op een e-bike is vergelijkbaar met wandelen. Volgens TNO is de inspanning bij elektrisch fietsen voldoende voor regelmatige beweging, die bijdraagt aan een gezond leven. Als u wat sportiever bent aangelegd, zet dan de e-bike af en toe uit, of gebruik deze in de laagste ondersteuning, zo spaart u tegelijkertijd de accu. Een ander feit wat men vaak vergeet is dat personen die elektrische rijden vaker veel meer kilometers afleggen. Zij verbruiken dus wel minder energie per kilometer, maar in totaal vaak meer.

Moet ik een helm dragen bij jullie elektrische fietsen?

Nee, een helm is niet verplicht bij onze elektronische fietsen. Dit geldt alleen voor elektrische fietsen die 45 km per uur gaan, de zogeheten Fast pedelecs.

e-bikez Spark Evo Zwart

Download de gratis brochure!

Ja, Stuur mij een gratis brochure toe met informatie
over e-bikez en de actuele prijzen.

e-bikes in het echt ervaren?

Plan nu vrijblijvend een proefrit in. U bepaalt de datum
en locatie. Maak een proefrit in uw eigen omgeving!

Meer weten

Als beste getest

Elektrische fiets Spark Evo in 2017 als beste getest op prijs/kwaliteit in de categorie €1500 tot en met €1999.

Lees verder

Service & garantie

Onze klanten staan altijd centraal en wij doen er alles aan u zo goed mogelijk te helpen. Wij geloven in een persoonlijke aanpak als het gaat om service.

Lees verder

Uitgelicht

Onze NeXt is een robuuste elektrische fiets uitgevoerd in stijlvol storm-grey. Het unisex aluminium frame biedt veel stabiliteit en is toch erg wendbaar.

Lees meer

E-bikez in het echt ervaren?

Plan nu vrijblijvend een proefrit in. U bepaalt de datum
en locatie. Maak een proefrit in uw eigen omgeving!

Heb je een vraag en wil je direct antwoord?

Bel mij terug E-mail ons